En nog meer...

Het lot van de Ayurveda.

Toen ik in 1988 de traditionele Ayurveda in Nederland introduceerde was het een tijd van bijna dag-en-nacht doorwerken; het was voor mij nog het internetloze tjdperk, ik moest het doen met eigengemaakte folders die ik liet kopiëren in zo'n copyshop in een Nijmeegse winkelstraat. Al mijn geld (en dat was echt weinig) ging op aan promotie. Ik had een klein praktijkje opgebouwd en vooral vanuit de wereld van de yoga was daar veel belangstelling voor. In die tijd was er in Nederland nog geen andere traditonele Ayurveda praktijk. Ik raakte bevriend met ene Harrie Sandhövel, een net zo'n idealistische jongen als ikzelf en ook met weinig te makken. Harrie had veel interesse in de Ayurvedische medicijnen en ik in de Ayurvedische geneeskunde. Samen legden wij de eerste stenen van de Ayurveda in Nederland.

Mijn herstel van een gruwelijk verkeersongeluk enige jaren daarvóór had ik te danken aan de Ayurvedische ingrepen die ik onderging in Londen, mij aangeboden door lieve vrienden. Mijn Nederlandse behandelende artsen konden niets meer voor mij doen en de prognose (na een maandenlange revalidatie) luidde dat ik nooit meer zou kunnen werken en ik mijn leven slijten zou met een WAO-uitkering (nu WIA). Maar dat liep anders.

Ik was door die genezingen zó enthousiast geworden dat ik later in Londen de Ayurveda ging studeren maar ook aan de universiteit van de Arya Vaidya Sala in India hetgeen toen alleen maar per post kon. Nog weer later ging ik naar India, het land van mijn voorvaderen, toe want alleen per post gaat natuurlijk niet. In India kreeg ik de lessen van Dr. P.K. Varier, een autoriteit binnen de Ayurveda in Kerala op de voornoemde universiteit AVS. Ik kon de lessen als het ware indrinken, mede dankzij het feit dat mijn jeugd grotendeels in het kader had gestaan van de Hindoecultuur; in Nederland gaf ik daarom steeds meer energie aan de Ayurveda en zette zelfs het eerste onderwijsinstituut op dat de Ayurveda onderwees. Het liep storm. Net als bij mijn vriend Harrie die inmiddels leiding gaf aan het meest toonaangevende distributiebedrijf van de Ayurveda, de Holisan. 

We zijn nu ruim 35 jaar verder. Ik begin het nu rustiger aan te doen; mijn Ayurveda praktijk is bekend en wordt bezocht door hulpvragers uit het hele land. Waar ik echter helaas niets meer aan kan doen is dat het Ayurvedische aanbod in Westerse landen steeds meer aan het verpulveren is. In  ons Nederland roepen zogenaamde 'docenten' van de daken dat ze Ayurvedische lessen geven maar kennen nog niet het ABC van het Sanskriet, hebben geen benul van de bijzondere achtergronden van de Ayurveda behalve wat ze in boekjes gelezen hebben van auteurs die ook weer anderen hebben nagepraat. Ze pochen over 'jarenlange lessen' die ze gehad hebben maar bij nader onderzoek geeft dat alleen maar vraagtekens. 

Het voelt voor mij niet leuk deze kritiek te spuien, en ik excuseer mij van harte als ik nu iemand op de tenen trap, maar het voelt voor mij ook pijnlijk dat hulpvragers naar een zich Ayurvedisch noemende therapeut wenden en dan de praktijk verlaten met allemaal flesjes, doosjes en potjes en een behoorlijk bedrag armer. Soms laten ze hun constitutie meten via een zgn. Veda Puls omdat de therapeut het zelf niet kan en meent dat zo'n apparaat het wel kan. Maar de Ayurvedische geneeskunde toepassen is van mens tot mens, invoelend en luisterend, zij bevindt zich niet in flesjes, doosjes en potjes maar in levens-inzicht, in voeding, in geestelijke regeneratie! 

Ook ik zal over enige tijd mij terugtrekken uit het Ayurvedische werkveld (maar voorlopig nog even niet!) en mag daarom alleen maar hopen dat de Ayurveda haar ziel niet teveel verliest wat ze momenteel aan het doen is. Daarom: oud of niet zo oud, ik blijf de wonderschone Ayurveda hoog houden, niet met uiterlijke franje maar zoals ze al eeuwen is: degelijk, grondig, aandachtig, liefdevol, invoelend, bescheiden en aanwezig. 

Veel wijsheid toegewenst.

Yoga

Yoga is een bijzondere cultuur en geeft welzijn aan lichaam en geest. Toch schreef ik er een kritische website over. Zie www.heerlijkyoga.nl

Uitvaarten.

Op verzoek verzorg ik een sprirtuele ceremonie plus voordracht zoals de overledene dat gewenst zou hebben. Zie www.robert-swami-persaud.nl  (let wel: deze site is gewoon zichtbaar maar wordt momenteel ook aangepast aan de laatste ontwikkelingen). 

 

 

 

 

 

 

 

 

  OOO